Oudste Belg, Mariette Bouverne, is overleden op 3 augustus 2020

Oudste Belg, Marietta Joanna Bouverne, geboren op 25 december 1908, is op 111-jarige leeftijd, 7 maanden en 9 dagen op 3 augustus 2020 gestorven in WZC Zilversterre, Gent. Mariette nam de titel ‘oudste Belg’ over van Elisabeth Proost op 25 januari 2020. Dat maakt haar de zesde oudste Belg ooit.

Mariette werd op kerstdag 1908 geboren in de Gentse Dampoortwijk als dochter van het arbeidersgezin van Arthur Bouverne en zijn echtgenote Maria Bracke. Mariette liep school aan het Emile Brauninstituut waar de lessen in die tijd nog volledig in het Frans werden gegeven. Daarna volgde ze een opleiding tot secretaresse, een functie die ze jarenlang uitoefende bij een notaris. Ze sprak vloeiend Frans en Engels. Tot haar laatste dagen las ze nog Franse teksten.

Mariette huwde in 1932 te Anderlecht met Albertus Dekens, een handelsvertegenwoordiger in de chocoladesector. Mettertijd keerde het koppel terug naar Gent waar Albert in 1960 overleed. Het koppel had geen kinderen.

Ze bleef nog tot in 2004 alleen wonen in een appartement in de buurt van de Blaarmeersen om ten slotte op ruim 95-jarige leeftijd haar intrek te nemen in Huize Arion in Zwijnaarde. Toen dit rusthuis voor valide ouderen in april 2017 haar deuren sloot, verhuisde zij tijdelijk om nadien in 2018 haar
intrek te nemen in WZC Zilversterre, eveneens een initiatief van WZC De Foyer.

Mariette was een bijzonder verstandige vrouw die tot op hoge leeftijd genoot van bezoeken aan musea, lid bleef van de bibliotheek van Zwijnaarde en gedreven de Franse politiek volgde. Ook creatief bleef ze in de weer. Vanuit Huize Arion bleef ze elke week de taxi nemen naar Gent waar zij
lessen Keramiek volgde. De maskers die zij maakte, verkocht ze om opnieuw materiaal te kunnen aankopen. Ze kende hele repertoires van klassieke componisten, maar Vlaamse popmuziek interesseerde haar niet. Genieten bleef ze doen tot op het einde met een wijntje of een lekker glas
trappist van Westmalle.

Opgeven stond niet in haar woordenboek. Mariette was enorm gedreven en legde de lat zeer hoog, zowel voor zichzelf als de mensen rondom haar. Ze had geen schrik om haar ongezouten mening te geven. Over de coronacrisis was ze kort: “Ik draag het leven zoals het komt. Dat doe ik al zolang! Ook
dat virus kan me niets schelen. Ik puf het tussen mijn lippen weg en neem nog een slok van het leven. Ik zie wel wat komt.“

Ook haar hoge leeftijd was voor haar geen zegen: “Het is geen cadeau om zo oud te worden!” Het is een uitspraak die ze bij elke verjaardag herhaalde.

Mariette Bouverne is gestorven door ouderdom en laat op enkele goede kennissen en haar geliefde kanarie Chico, geen directe familie na.

WZC De Foyer vzw biedt haar medeleven aan verdere familieleden en haar goede kennissen.

Fotograaf bijgevoegde foto: Lieve Blancquaert (er is toestemming om deze foto bij een artikel rond het overlijden van Mevrouw Bouverne te publiceren). Copyright: Lieve Blancquaert en WZC De Foyer vzw

Door |2020-08-03T10:01:07+01:00augustus 3rd, 2020|News|0 Reacties

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 88

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 89

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Kortrijksesteenweg 775
9000 Gent
09 330 20 35

Sint-Jozefstraat 1 A
9041 oostakker
tel: 0471 40 21 33
info@zcglorieux.be